hotel [HORECA]

1. STUDIEAANBOD 

Heb je na de 1ste graad besloten om verder te gaan in afdeling Hotel, dan begint vanaf het 3de jaar het echte werk! Om te beginnen moet je kiezen tussen de studierichting Restaurant-Keuken (BSO) of Hotel (TSO). Het verschil zit vooral in het aantal lesuren praktijk en algemene vakken. 

In de 2de graad Restaurant-Keuken (BSO) krijg je veel praktijklessen: 1 dag in het restaurant, 1 dag in de keuken en een halve dag in de grootkeuken. Ook in de 3de graad ligt de nadruk op de praktijk. Je werkt dan met “echte” – en soms veeleisende - gasten in onze didactische restaurants. Naast de technische vakken Hotel staan ook ICT, taal-en rekenvaardigheid via projectonderwijs (PAV) op het menu. Als je hier de deur achter je dichttrekt, ben je klaar voor een boeiende job waarin passie, creativiteit en gastvrijheid centraal staat. 

Om helemaal goed voorbereid aan je carrière te beginnen, raden we je aan een 7de specialisatiejaar te volgen. Meer info hierover vind je in de brochure Specialisatiejaren.

In de 2de graad Hotel (TSO) wordt veel aandacht besteed aan je algemene vorming: wiskunde en talen, aardrijkskunde en geschiedenis vergroten de kans op succes als je later wil gaan studeren. Maar ook de praktijk wordt niet vergeten! De lessen keuken, restaurant en vanaf het 4de jaar hotel wisselen elkaar af. Ook in deze studierichting werk je vanaf het 5de jaar met gasten in onze didactische restaurants.


2. PEDAGOGISCHE AANPAK 

Zowel in de richting Restaurant-Keuken als de richting Hotel krijg je de basis van kooktechnieken en zaaldiensten onder de knie in het 3e jaar. In het 4e jaar ga je een stapje verder en werk je met ‘echte’ klanten. In de 3e graad worden de voorbereidingen in keuken en zaal geleidelijk moeilijker en leer je vlot en vriendelijk om te gaan met de meest veeleisende klant.

Doorheen het jaar zijn er kleine en grote projecten en leerrijke uitstappen, want leren doe je niet alleen in de klas. We brengen je ook de attitudes bij die je nodig hebt om je schoolcarrière hier tot een goed einde te brengen: discipline, verantwoordelijkheidsbesef, teamwork, eerlijkheid, respect en begrip, beleefdheid en vriendelijkheid. En bovenal, veel passie voor je latere job! 

Tijdens deze projecten leer je elkaar en jezelf écht goed kennen en groeit je portfolio. Hierin kan je alles verzamelen wat je tijdens je loopbaan in onze school gedaan hebt én wat je – naast je vakken – geleerd hebt. Handig voor je hogere studies of om te gaan solliciteren… 

Vanaf de 3de graad ga je op stage. De stages vormen een belangrijk onderdeel in je opleiding als voorbereiding op je latere carrière. Samen met je stagebegeleider en stagementor kies je een stageplaats, waar je een verplichte blokstage volgt. 

In het 6de jaar maak je een geïntegreerde proef (GIP). In deze proef komen verschillende vakken aan bod en het is een mooie kans om te laten zien wat je geleerd hebt én dat je klaar bent voor de volgende stap. Een externe jury beoordeelt samen met je leerkrachten je kennis, vaardigheden en attitudes en coacht je, zodat je een mooi resultaat kan laten zien.